Защита на лица, пострадали при ПТП

Всеки пострадал при пътно траспортно произшествие има право на обезщетение за имуществени и неимуществени вреди. Обезщетението е дължимо от застрахователя по гражданска отговорност на отговорния за катастрофата. Единствено виновния водач, който с неправомерните си действия е предизвикал ПТП е лишен от това право.

Важно е да се отбележи, че под термина “пострадал” се има предвид всеки друг участник в движението извън виновния водач, като това може да е друг водач на МПС, пътник (без значение в кое превозно средство се е намирал същия),  пешеходец или колоездач. 

Когато пострадалото лице е починало вследствие на катастрофата, правото да получат обезщетение преминава върху неговите най-близки, а именно съпруг/а, родители и деца (включително лице, което е било във фактическо съжителство с починалия). В тази ситуация всеки от близките на починалото лице получава поотделно право да претендира и получи обезщетение. 

Когато виновният водач няма валидно сключена застраховка „Гражданска отговорност“ или същият е напуснал местопроизшествието и е неизвестен, то  пострадалото лице (или неговите близки) има право да изиска полагащото му се обезщетение от Гаранционен фонд. Правото да получите обезщетение съществува дори когато виновният водач е чужд гражданин, съответно застраховката „Гражданска отговорност“ е сключена при чужд застраховател, или когато самото ПТП е настъпило на територията на друга държава.

Съгласно българското законодателство обезщетението за неимуществени вреди се определя от съда по справедливост.

Тъй като не са разписани ясни критерии относно ,,справедливостта’’ при определяне размера на обезщетенията, когато се отнася до човешкия живот и здраве, то същите са изключително субективни. На практика размерът на обезщетението, което бихте получили, в голяма степен зависи както от съдията така и от уменията, и опита на адвоката ви. Поради тази причина и обезщетенията, които се присъждат биват много различни по размер, и са в пряка зависимост от това, доколко сте наясно с установената съдебна практика за обезщетяване, както и с тънкостите, които крие материята.

В случай, че сте пострадал при ПТП или ваш близък е починал, вследствие на ПТП най-правилно би било да се обърнете за съдействие към опитен адвокат, с богата практика в областта на изплащане на обезщетения.

Адвокатите на правна кантора "Андреев", опирайки се на богатия си опит в сферата на пътно транспортните произшествия, ще ви разяснят всички аспекти на правата Ви и ще Ви съдействат за получаване на максимално обезщетение съобразено с установената съдебна практика. Всички застрахователни обезщетения се получават по лична банкова сметка на пострадалия от ПТП или неговите близки.

 

ПРАВНА КАНТОРА "АНДРЕЕВ" - ВАРНА

Адвокат Варна - Стилян Андреев предоставя правни услуги, консултации и процесуално представителство. Стреми се точно да изпълнява поетите ангажименти, постигайки максимална ефективност по отношение на време и средства.

ЗА КОНТАКТИ

Адрес: ул. Хан Кубрат 9Б

9000 Варна, България

Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

Телефон: 0884 05 99 89